* Informatie-avond op 19 september in Hoeflo

Energierekening omlaag en stap voor stap van het gas af

Hoe bespaar je energie en hoe zorg je ervoor dat je torenhoge energierekening omlaag gaat? Plaatselijk Belang Harfsen-Kring van Dorth (PB) heeft in samenwerking met de gemeente, LochemEnergie, Mans57 en Rom3D op 19 september een informatieavond gepland waar praktische informatie wordt gegeven, gericht op ieders persoonlijke situatie.

Het zijn verwarrende tijden: de opwarming van de aarde, de toenemende onzekerheid over de beschikbaarheid van gas, de oorlog in Oekraïne die de energieprijzen opjaagt. Niet alleen wereldwijd en nationaal, maar ook lokaal en individueel wordt naar oplossingen gezocht om energie te besparen en de noodzakelijke stroom milieuvriendelijk op te wekken. Dat is behoorlijk ingewikkeld. PB gaat de inwoners daarbij helpen, als pilot van de gemeente en samen met de professsionals van LochemEnergie, ROM3D en Mans57.

Inzicht krijgen in je eigen situatie

Op maandagavond 19 september worden alle inwoners van Harfsen en Kring van Dorth uitgenodigd om naar Dorpshuus Hoeflo te komen. Inzicht krijgen in de eigen energie-omstandigheden en hoe er stappen kunnen worden gezet om energie (en dus geld) te besparen op een klimaatvriendelijke manier staan tijdens deze bijeenkomst centraal. Marianne Scheepens van Mans57 heeft daarvoor een handig boekje met checklist samengesteld: hoeveel energie heb je nodig, waar kun je besparen en hoe zou je zelf (een gedeelte) van je benodigde energie op kunnen wekken?  Het boekje geeft veel informatie, bijvoorbeeld hoeveel dragen zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen bij aan wat je nodig hebt? Dat boekje krijgen de aanwezigen die avond mee naar huis.

1001 vragen

Bij de aanmelding wordt gevraagd in wat voor soort huis men woont (tussenwoning, hoekhuis, vrijstaand huis, boerderij, appartement, bedrijfswoning of monument) en wat het bouwjaar (ongeveer) is. Iemand die op een boerderij woont heeft heel andere energievragen dan mensen in geschakelde woningen bijvoorbeeld. Na een korte algemene presentatie, worden vragen besproken aan tafels met mensen met eenzelfde soort huis, onder leiding van deskundigen van LochemEnergie en ROM3D en de Energiecommissie van PB. Vragen zoals: waar moet je beginnen om energie te besparen, welke stappen kunnen verder worden gezet om zelf energie op te wekken, wat kost het allemaal en zijn er subsidiemogelijkheden? Ook worden tal van tips gegeven.

Collectieve zonnedaken

Rom3D heeft veel data verzameld over de lokale energiebehoefte van Harfsen en Kring van Dorth nu en in de toekomst. Niet iedereen kan of wil zich zelf verdiepen in wat te doen met energie in zijn of haar huis. En niet iedereen kan of wil zelf energie opwekken. Samenwerken met anderen uit de buurt kan dan flink wat voordeel opleveren, bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop van HR-glas of zonnepanelen. Of door elektriciteit af te nemen van boerenschuren vol zonnepanelen (collectief zonnedak). LochemEnergie heeft daar veel ervaring in en ondersteunt graag lokale initiatieven. Ook daar is informatie over te krijgen op deze avond.

Aanmelden

U kunt zich alvast voor de avond aanmelden via secretariaat@plaatselijkbelangharfsen.nl

Vermeld daarbij s.v.p. uw soort huis en het bouwjaar.

Scroll naar boven