Legendes

De legendes van Harfsen

Het verhaal van de Piperomp

Het dorp Harfsen wil meer toeristen trekken en wel door een oude legende nieuw leven in te blazen. Wie het verhaal van de Piperomp nog niet kent, kan binnenkort terecht in het Achterhoekse dorp.

Het verhaal gaat dat omstreeks 1813 een baron met zijn koets en paarden achtervolgd werd door Kozakken te paard.

Het ging allemaal zo snel dat de baron de weg kwijt raakte en in het moeras in het Harfsense broek terecht kwam. Hier zakte hij met paarden en koets weg. Er is niets meer van hem teruggevonden, behalve een kapotte pijp (la pipe est rompé).  Omdat het tijdens de Franse bezetting was werd de kapotte pijp de ‘piperomp’ genoemd en zo is het verhaal eeuwen doorverteld.

En of het verhaal over de Piperomp nu waargebeurd is? Volgens de overlevering wel: ‘Want de buurman heeft het zelf verteld! ‘

Wilt u het complete verhaal lezen? Klik dan op deze link.

Oarnd het Spook van de Braakhekke

Weet iej, waor Harfsen lig? Nee? Noe, verwonderen doo’k der miej niks òver, want Harfsen is moar en onwies klein darp; want ’t heurt onder Gorssel, en Gorssel is pas en darp, begiep iej?

Zo begint het waargebeurd verhaal uit 1896 over Arend Lammers oftewel Oarend Spook. Arend was een niet onbemiddelde oudere boer die graag een stuk land naast de Braakhekke wilde kopen, maar deze, zeer zuinige knieperige boer wilde dit kwijt. Zo begon Arend enge verhalen te vertellen over het zomaar doodgaan van een paard, heksen die rondvlogen op bezems enz. Zo hoopte Arend de boerderij goedkoop in handen te krijgen. Hij is door Dries, een daadkrachtige plaatselijke bouwknecht, betrapt en de boerderij is later duur verkocht. Arend heeft niet lang meer in Harfsen gewoond en is verhuisd naar Lochem. Dries kreeg van de erfgenamen 25 gulden, want aan hem was het te danken ‘dat ’t spul zo’n onbezoesden smak geld had op ebrach’.

Bovenstaande zwart/wit foto’s zijn afkomstig van Facebookpagina: Harfsen in woord en beeld.

Scroll naar boven