* Intekenen Jubileumboek “Harfsen-Kring van Dorth, Leven boven zeespiegelniveau” van start

TOEN, NU EN STRAKS

Ter ere van het 75-jarige bestaan geeft de vereniging Plaatselijk Belang Harfsen-Kring van Dorth (PB) een boek uit. Verleden, heden én toekomst van deze regio worden op circa 150 pagina’s belicht. Het eerste exemplaar wordt begin mei op ludieke manier gepresenteerd. Mensen die het boek willen ontvangen kunnen vanaf nu intekenen en ontvangen op 5 mei een exemplaar thuis. Leden van PB ontvangen na intekening één boek gratis. De prijs per boek voor niet leden en extra exemplaren bedraagt 10 euro.

Alternatieve uitreiking

Het oorspronkelijk geplande evenement, dat zou samenvallen met de onthulling van het V1 monument, kan gezien de huidige omstandigheden niet doorgaan. Daardoor laat het bestuur van PB zich echter niet uit het veld slaan. “De lancering van het boek, dat de titel ‘Leven boven zeespiegelniveau’ draagt, zal geheel volgens plan verlopen”, zegt voorzitter Bertus Karssenberg. “Er gaan al zoveel feestelijkheden niet door, dat we het in het bestuur een goed idee vonden om het boek nu wel te presenteren. We moeten een beetje creatief zijn, maar mensen zijn juist nu veel thuis en hebben alle tijd om te lezen. Daarnaast zijn we er enorm trots op dat we het voor elkaar hebben gekregen om het boek in relatief korte tijd samen te stellen. We gaan het gewoon doen, zij het anders dan vooraf bedacht.”

Reis door de tijd

De inhoud van het boek beslaat honderd jaar PB. De thema’s uit de dorpsplannen vormen de rode draad. Er wordt aandacht besteed aan: wonen, werken, voorzieningen, gezondheid, toerisme en recreatie, verkeer en veiligheid, het verenigingsleven en communicatie. “In de hoofstukken wordt 75 jaar teruggekeken, maar om het spannend te maken hebben we tientallen mensen ook gevraagd 25 jaar in de toekomst te kijken”, vertelt penningmeester Jan Los. “Het verleden heeft ons gevormd naar wat we nu zijn en om de dorpsbelangen te blijven vertegenwoordigen moeten we anticiperen op wat er komt. In het boek zul je veel verhalen en visies van bewoners uit de regio lezen, gelardeerd met streekgeschiedenis, weetjes, beelden en toekomstperspectieven. Ik denk dat we ons doel behaald hebben en een eigentijds boek gemaakt hebben, dat prettig leest en ook leuk is om nog een keer vaker door te bladeren.”

Leven boven de zeespiegel

et boek ‘Leven boven zeespiegelniveau’ is geschreven door de tekstschrijvers Ellis Frans-Kapma en Laura van der Linde. Zij deden deskresearch en interviewden tientallen streekbewoners: bestuursleden van PB, ondernemers en inwoners van Harfsen en Kring van Dorth, gemeentebestuurders en deskundigen. Jannie Besselink was verantwoordelijk voor de vormgeving en de fotoredactie. Een creatieve bijdrage is geleverd door kinderen van de basisschool, Joop Hekkelman, tekenaar Marc Weikamp en velen die beeldmateriaal beschikbaar hebben gesteld. De redactieraad werd gevormd door Piet Meininger, Martin Reilink en Jan Los. Een aantal korte impressies van de inhoud staat op korte-impressies-jubileumboek

Geschiedenis

Officieel is PB opgericht in 1944, maar vanwege de Tweede Wereldoorlog duurde het nog een jaar voordat de vereniging daadwerkelijk van de grond kwam. Afgelopen jaar is er aandacht geweest voor het 75-jarige bestaan van PB. De vereniging werd toen voor haar inzet voor de samenleving beloond met een koninklijke erepenning. Tijdens die festiviteiten is de uitgave van een boek in 2020 aangekondigd, waarvan de lancering gelijk zou zijn met de feestelijkheden rondom 75 jaar bevrijding.

Zo komen leden van PB aan één of meer exemplaren van het boek

Het bestuur stelt aan ieder lid dat op 1 april 2020 is ingeschreven als PB-lid gratis een boek ter beschikking. Wilt u één of meer exemplaren om bijvoorbeeld cadeau te geven  dan kan dat natuurlijk. Extra boeken kosten 10 euro per stuk. Op intekenformulier-voor-leden staat het intekenformulier voor leden. U kunt aangeven of u alleen een leden-exemplaar wilt hebben en hoeveel extra exemplaren u eventueel wilt ontvangen. Het te betalen bedrag moet uiterlijk 22 april 2020 door PB zijn ontvangen.

Zo komen niet leden aan het boek

Op intekenformulier-voor-niet-leden staat ook een intekenformulier voor niet-leden. De boeken kosten 10 euro per stuk. Besluit u als niet lid met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 toch lid te worden, dan betaalt u voor het eerste boek 5 euro. Ieder volgende boek kost 10 euro. Het te betalen bedrag moet uiterlijk 22 april 2020 door PB zijn ontvangen.

Prijs en bestellen

PB vindt dat de prijs van het boek geen belemmering voor de aanschaf mag zijn, daarom is deze zo laag mogelijk gehouden. Om zicht te krijgen op aantal te drukken boeken sluit de intekentermijn op maandag 19 april 2020 om 18.00 uur. De bestelde boeken worden 5 mei bij u thuis in de gemeente Lochem afgeleverd. Moeten er één of meerdere boeken verstuurd worden, dan vragen we een bijdrage in de verzendkosten van 4,50 euro per boek.

Scroll naar boven