* OPROEP: Wie helpt vluchtelingen als vrijwilliger of met spullen

Plaatselijk Belang Harfsen-Kring van Dorth coördineert de hulp

Ook in Harfsen worden Oekraïense vluchtelingen gastvrij opgevangen. Voorlopig alleen door particulieren. Inmiddels zijn tal van lokale organisaties en vertegenwoordigers van de gemeente Lochem bijeengeweest om ideeën uit te wisselen over wat er allemaal bij komt kijken en wat er nodig is. Afgesproken is dat Plaatselijk Belang Harfsen-Kring van Dorth (PB) een coördinerende rol gaat vervullen. Daartoe is het mailadres oekraine@plaatselijkbelangharfsen.nl geopend.

Er wordt hier al heel wat hulp geboden. Iedereen lijkt daartoe ook bereid te zijn, maar het is handig om één en ander te structureren. Via bovengenoemd mailadres kan PB allereerst de behoeftes inventariseren. Daarbij kan het gaan om geld, kleding, schoenen, speelgoed, bedden(goed), voedsel, vervoer of bijvoorbeeld administratieve ondersteuning. Waar mogelijk reikt PB oplossingen aan, waarbij nauw wordt samengewerkt met en taken onderling worden verdeeld tussen de kerk, de Ondernemersvereniging, de Spar, Dorpshuus Hoeflo, Vrouwen van Nu, De Veldhoek, Hellen Strik (welzijnscoördinator), de sportverenigingen en de Beatrixschool. Alle hulp is aanvullend op de door de gemeente Lochem aangeboden ondersteuning.

Aanmelden

Hebt u Oekraïense mensen in huis opgenomen en loopt u tegen obstakels aan? Laat het weten! Wilt u spullen beschikbaar stellen? Of wilt u als vrijwilliger bijspringen, bijvoorbeeld door vervoer aan te bieden of te helpen bij administratieve knelpunten, zoals het regelen van een bankrekening, taallessen of onderwijs? Meld dat dan s.v.p. aan via een mail naar oekraine@plaatselijkbelangharfsen.nl. PB zorgt dan dat vraag en aanbod met elkaar in contact komen, waarbij beide desgewenst anoniem kunnen blijven.

Leefgeld

Per 1 april is van overheidswege een leefgeldbijdrage van 260 euro per persoon per maand vastgesteld en 215 euro woongeld. De gemeente Lochem is echter nog druk bezig met de procedures en het op orde brengen van de digitale systemen, waardoor dat geld nog niet kan worden uitgekeerd. Gastgezinnen, die er heel bescheiden over doen, schieten veel geld voor. . . Probleem is verder dat hun tijdelijke Oekraïense gasten een bankrekening nodig hebben om de overheidsbijdragen straks te kunnen ontvangen. Daarvoor beschikken ze echter niet altijd over de juiste papieren. De contacten met de bank kunnen dan behoorlijk tijdrovend zijn, zodat hulp heel welkom is.

Op dit moment zijn er twee gastgezinnen in Harfsen, maar dat beeld kan snel veranderen. Dan is het goed dat iedereen weet dat er in het dorp een coördinerende instantie is, waar mensen hulp kunnen aanbieden en aanvragen.

Scroll naar boven